Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy templom árnyéka 13 méter hosszú.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
556
Ugyanakkor, ugyanott egy 1,5 m magas bot árnyéka 1 m. Milyen magas a templom?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Rajzolsz egy kisebb és egy nagyobb derékszögű háromszöget! A kisebbik derékszögű háromszög vízszintes befogója 1 méter, függőleges befogója 1,5 méter. A nagyobbik derékszögű háromszög vízszintes befogója 13 méter, függőleges befogója M méter. A két háromszög hasonló egymáshoz ezért a megfelelő oldalaik aránya egyenlő, azaz
1,5 / 1 = M / 13 amiből M=13·1,5=19,5 méter magas a torony.

Szemléletesen a kicsi háromszögben a vízszintes befogó másfélszerese a függőleges befogó. Ugyanennek kell igaznak lenni a nagy háromszögben, azaz M=13·1,5=19,5 .

A MATEK legyen Veled! :)
0