Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
493
2b-a+3b-(3a-b)+8a=
2(4b-9)+5b+11-3(10b-b)=
-5x+7x-3x-3+x-4+9x=
0,4y-5+2,5y-(3y-2,3y+17)=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Én a harmadikra fejből tudom a választ, a többit azért nem mert én is pont agyalok egy másik feladaton.
=9x-7
0

Ha csak annyi a feladat, hogy vond össze az azonos tagokat, akkor az azonos betűket tartalmazó tagokat a számszorzójukkal együtt kell összevonni, a betű nélküli konstans tagokat pedig mint sima számokat. Fontosak a tagok előtti előjelek, amelyeket figyelembe kell venni az előjeles szabályok szerint. A zárójelek felbontásánál a zárójel előtti előjelet kell nézni: ha a zárójel előtt mínusz van, akkor a zárójelen belül minden tag ellentétes előjelre vált és úgy kell összevonni, ahogy az elején írtam; ha pedig pozitív előjel van a zárójel előtt, akkor a tagok előjele a zárójelben megmarad, csak eltűnik a zárójel és így csinálod az összevonást, amivel kezdtem a választ.

Az első feladat ezek alapján: 2b az elejéről, vele azonos tag a 3b, mivel a 3b előtt plusz van, ezért pozitív, tehát 2b+3b=5b lesz, az első "a" mínusz, tehát -1 db "a", a zárójelben van még egy "a" és b, ezeket mivel a zárójel előtt mínusz van, ezért ellentétes előjellel bontjuk fel, azaz -3a és +b lesznek, amelyeket összevonunk az eddigi tagokkal. Így lesz -3a-a, ami -4a és 5b+b, ami 6b. Végül van egy önálló 8a, amit az a taghoz hozzáadva, azaz kivonva, mert az eddigi a-nak negatív az előjele, lesz 8a-4a=4a. Összesen tehát 4a és 6b, azaz 4a+6b.

A többit ugyanígy tudod megcsinálni.
0