Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
629
Oldd meg az egyenleteket az egész számok halmazán! Ellenőrizz!

A/ 6x+6×(x-1)=60
B/ 6x-6×(x-1)=60
C/ 6x+6×(2x-1)=60
D/ 6x-6×(2x-1)=60
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az első megoldását levezetem, és ebből a többit meg tudod csinálni.

A 6x-szel nem kell csinálnod semmit, mert nem is lehet. A 6*(x-1) szorzatot úgy kell felbontani, hogy a 6-tal, ami a zárójelben lévő két tag közös szorzója, mindkét tagot megszorzod előjelesen. Az x-nek nincs külön előjele, ami azt jelenti, hogy pozitív, azaz 6x lesz, az 1-nek negatív az előjele, tehát 6*(-1)=(-6) lesz. Az egyenlet tehát: 6x+6x-6=60. Az azonos tagokat összevonva kapjuk, hogy 12x-6=60. Ahhoz, hogy az X egyedül maradjon el kell tüntetni a (-6)-ot, amit azzal lehet elérni, ha hozzáadunk mindkét oldalhoz hatot, ekkor lesz 12x=66. Az x-et már csak el kell osztani a szorzójával, hogy 1x legyen (azaz x), ekkor a másik oldalt is 12-vel osztva 5,5 (hatvanhat tizenketted) adódik. A megoldás tehát x=5,5. Ha visszaírod ezt az eredeti egyenletbe, akkor látod, hogy 6*5,5+6*(5,5-1) valóban 60.
0