Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sav-bázis reakciókhoz kérdések és feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
449
Sziasztok!
Nem találok sehol hozzá segítséget és a kémia nem áll hozzám elég közel ahoz, hogy ezt meg tudjam oldani. Kérlek ha valaki érti segítsen.

Hogyan változik 100cm3 0,1 mol/dm3-es ecetsavoldatban az oxóniumionok koncentrációja, ha az oldathoz 100 cm3 vizet adunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, reakciók, sav-bázis, kémiaházi, ecetsavoldat, oxóniumion
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az ecetsav gyenge sav, vizes oldatában nem teljes a disszociáció, egyensúlyra vezető folyamat,
azaz az ecetsav vizes oldatában van oxónium-ion, acetát-ion és disszociálatlan ecetsav.

Az ecetsav disszociációja a Ks savi disszociációs állandóval írható le:
A képletben az egyensúlyi koncentrációk szerepelnek:

Ks = [H+] * [CH₃COO-] / [CH₃COOH] = 1,8*10-5

CH₃COOH ⇔ H+ + CH₃COO-
kiind.: 0,1 ecetsav, 0 H+, 0 acetát-ion
átalakul: x ecetsav
egyensúlyban van 0,1-x ecetsav, x H+, x acetát-ion

1,8*10-5 = x² / (0,1-x)
0,1 * 1,8*10-5 - 1,8*10-5*x = x²
1,8*10-6 - 1,8*10-5*x = x²
0 = x² + 1,8*10-5*x - 1,8*10-6
x= 0,0013327 mol/dm³ egyensúlyi H+ koncentráció.

0,1 mol/dm³ ecetsav 1000 cm³-ében 0,1 mol, 100 cm³-ében 0,01 mol ecetsav van.
Ugyanennyi mol ecetsav van 200 cm³ is.
Ennek koncentrációja 0,05 mol/dm³.

CH₃COOH ⇔ H+ + CH₃COO-
kiind.: 0,05 ecetsav, 0 H+, 0 acetát-ion
átalakul: y ecetsav
egyensúlyban van 0,05-y ecetsav, y H+, y acetát-ion

1,8*10-5 = y² / (0,05-y)
0,05 * 1,8*10-5 - 1,8*10-5*y = y²
9*10-7 - 1,8*10-5*y = y²
0 = y² + 1,8*10-5*y - 9*10-7
y= 0,0009397 mol/dm³ egyensúlyi H+ koncentráció a hígítás után.

0,0009397 / 0,0013327 = 0,71-ed részére csökken.
Módosítva: 6 éve
2