Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1175
Egy Derékszögű háromszög befogói 30 és 40 cm. a) mekkora a háromszög beírt körének sugara?
B) Mekkora a Köréírt körének sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy Derékszögű háromszög befogói 30 és 40 cm. a) mekkora a háromszög beírt körének sugara?
B) Mekkora a Köréírt körének sugara?

a= 30 cm; b= 40 cm
a²+b²=c²
30²+40²=c²
c= 50 cm
K=a+b+c=30+40+50=120 cm
s=K/2=120/2= 60 cm
T=a·b/=30·40/2=600 cm²
T=r·s
600=r·60 amiből a beírt kör sugara r=10cm

Körülírt kör sugara a Thálesz tétel megfordítása miatt R=c/2=50/2=25 cm

A MATEK legyen Veled! :)
Módosítva: 6 éve
1