Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az alábbi egyenletek a kör egyenletei?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1118
Az alábbi egyenletekre igaz, hogy a körnek az egyenletei?
Határozzuk meg a körök középpontját és sugarát!

1,
x^2-16x+y^2-16y-68=0

2,
x^2-22x+y^2+185=0

Köszönöm szépen a segítsèget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kör egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Teljes négyzetté alakítod az x-es és az y-os tagokat.

1)
x2-16x+y2-16y-68=0
(x-8)2-64+(y-8)2-64-68=0
(x-8)2+(y-8)2=196

Kör egyenlet,
kör középpontja: (8;8)
sugara: 14

2)
(x-11)2-121+185+y2=0
(x-11)2+64+y2=0
(x-11)2+y2=-64

Átalakítás után a sugár négyzete negatív lenne, azaz ez nem kör egyenlet.
Módosítva: 9 éve
0