Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Valaki tudna nekem segíteni ?

620
Foglald mondatba az alábbi szavakat úgy,hogy a mondatból következtetni lehessen a szó jelentésére!
revízió,népszavazás,Ereklyés Országzászló
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Revízió: trianoni béke felülvizsgálata

Népszavazás: A népszavazás (más néven referendum) a közvetlen demokrácia gyakorlásának egyik eszköze.

Erkélyes Országzászló: Az országzászló a nemzeti gyász revizionista gondolat egyik legfőbb jelképévé vált.





Meg egy kis érdekesség az ország zászlóról:
Az országzászló szimbolizálta a „csonkaország” és az elszakított területek magyarságának egységét és a „feltámadás” (revízió) gondolatát. Az első országzászlót a fővárosban, a Szabadság téren állíttatta fel a Védő Ligák Szövetsége 1928-ban. Körülötte félkörívben az Irredenta szoborcsoport négy monumentális alakja magasodott. A mozgalom 1932-től vált igazán jelentőssé, csaknem ezer településen emeltek hasonló emlékműveket, amelyek „prototípusa” az Urmánczky által kezdeményezett alkotás volt.

A nemzeti színű rúd a legtöbb esetben húsz méter magas volt (1920-ra utalva), a zászlót pedig félárbócra eresztették, amelyet rendszerint „beavattak” a budapesti ereklyés országzászló előtt. Az emlékművek szinte állandó motívuma a Trianon előtti, angyalokkal díszített középcímer, a turul és a kettős kereszt ábrázolás valamint a történelmi Magyarország térképe „csonkaország” sziluettjével.

Különösen nagy becsben álltak azok az emlékművek, amelyek „ereklyések” voltak. Ez azt jelentette, hogy talapzatukban az elcsatolt területekről származó földet helyeztek el.

A budapesti országzászló ebből a szempontból is különleges volt: nem csak az elszakított vármegyék földjét helyezték el benne, hanem a nagy csaták helyszíneiről, az első világháborúban elhunytak sírhelyeiről valamint Petőfi és Kossuth születési helyéről származó földet is.

Makón 1933-ban kezdeményezte a Turul Szövetség országzászló állítását, ami azonban csak igen későn, 1942-ben valósult meg Loós Károly iparművész-tanár tervei alapján.

A makói országzászló avatása 1942. május 31-én

A Széchenyi téren álló alkotást 1947-ben bontották le. Az országzászló nem tartalmazott ereklyét. A makói levéltár azonban rendelkezik egy olyan – gyűjteményébe, fondjegyzékébe nem sorolt – apró ötvösmunkával, amelyet Makó város kapott közvetlenül a trianoni döntés után. A rézből és ónból készült filigrán, áttört mintájú tok közepén a történelmi Magyarország sziluettje látható, alatta, vékony üveglap mögött pedig néhány grammnyi por az elcsatolt területekről. Mivel a képviselő-testület az idén határozatot fogadott el az 1947-ben lebontott országzászló némileg modernizált, újragondolt visszaállításáról, levéltárunk úgy döntött, hogy felajánlja az ereklyét, hiszen így az végre méltó helyére kerülhet.

A trianoni sokkra a nacionalizmus erősödése, a revízió és az irredentizmus volt a Horthy-kormányzat válasza. Kérdés, hogy az újraalkotott emlékművel mi a kezdeményezők szándéka, és hogy mit tudunk kezdeni mindezzel mi, makói polgárok a 21. században.



Válaszom megoldásként jelöld.
Módosítva: 3 éve
0