Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szögfüggvény

Főoldal » Középiskola » Matematika
1332
Mekkora a 10 cm sugarú körbe írt szabályos 30-szög kerülete, területe? Hány százalékkal kisebb ez a kör kerületénél, illetve területénél?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

felbontjuk 30 db háromszögre (pizza)
terület egy háromszögé= 10 szer 10 szer sin (középponti szög) / 2= 100 szor sin (12)/ 2 = 10,39
egész területe = 30 szor t= 311,9

kerülethez kellenek az oldalak:
A középpontot kössük össze az oldal felezőpontjával
ez a középponti szöget felezi
deréksögű háromszög
átfogó = 10
szemközti = a
szög = 15 fok
sin 15 = a/ 10
a= 2,588
oldal = 5,17
ker = 30x5,17 = 155,3
0