Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör(terület, kerület, középpontú egyenlet)

Főoldal » Középiskola » Matematika
781
Egy kör egy átmérőjének két végpontja: A(-6;4) ; B(5;3).
a., Számítsuk ki a kör kerületét és területét!
b., Határozzuk meg a középpont koordinátáit!
c., Adjuk meg a kör K középpontú egyenletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kor, Terület, Kerület, középpont
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy kör egy átmérőjének két végpontja: A(-6;4) ; B(5;3).
a., Számítsuk ki a kör kerületét és területét!
AB vektor (11;-1) ennek hossza = gyök alatt (112+(-1)2)= gyök alatt (122)= átmérő
r=gyök(122)/2=5,52 egység
K=2·gyök(122)/2·π=gyök(122)π=34,68 egység
T= [gyök(122)/2]2·π=30,5·π=95,77 területegység

b., Határozzuk meg a középpont koordinátáit!
Felezőpont képletét alkalmazva (sárga függvénytáblázat 57. oldal lap alja)
K(-1/2 ; 7/2), másképpen K(-0,5;3,5)

c., Adjuk meg a kör K középpontú egyenletét!
Kör egyenlete a sárga függvénytáblázat 58. oldal lap alja.
(x+0,5)2+(y-3,5)2=30,5
1