Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria tagens?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
669
Ha alfa eleme pi/2,pi és sin alfa 1/3 számitsd ki a tg alfát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, fontos, trigonometria, számtan
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Először visszakeresed az alfát, a sin alfa=1/3-ból. A számológéped 19, 47 fokot fog mutatni. De tudjuk azt, hogy egy ilyen trigonometrikus egyenletnek mindig 2 megoldása van (most nem vesszük figyelembe a 2pi periódust, mert a szög pi/2 és pi közé esik). Az egyik megoldás ez a 19,47 fok, ami viszont biztos nem jó, mivel megadták, hogy a szög 90 és 180 fok közé esik (pi/2 és pi közé). Így a másik megoldás lesz jó, amit úgy kapsz meg, hogy 180-19,47=160,53 fok, ami eleget tesz a feltételeknek. Tehát az alfa 160,53 fok. Ebből pedig simán ki tudod számolni az alfa szög tangensét: tg160,53=-0,3535
1

Jogosan keresel más megoldást! Nézd meg ezt:
https://www.geogebra.org/m/jHFq2H4z
Lehet, hogy ezeket a videókat is érdemes lenne megnézni:
https://www.youtube.com/watch?v=lWfRzNGPBcY
https://www.youtube.com/watch?v=ckb5poFkU8w
Módosítva: 9 éve
1

Csatolok egy megoldást.

Ha nem érthető, kérdezz. ;)
0