Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos, Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
422
Egy kicsi, 0,5 kg tömegü eredetileg álló játék teherautó hátsó falát 1,2 m/s sebességű hógolyóval találják el. A hógolyó a játékra tapad. a) Mekkora volt a hógolyó tömege, ha a játékautó 0,2 m/s sebességgel indul el? b) mekkora lesz a játék teherautó sebessége, ha most szemből is eltalálják egy ugyanolyan sebeségű és tömegü hógolyóval, ami szintén hozzátapad?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a.)
Adatok
m₁ = 0,5 kg
v₁ = 0
v₂ = 1,2 m/s
vk = 0,2 m/s
m₂ = ?
---------------
(k = közös)
Lendületmegmaradás törvénye.
Mivel a teherautó sebessége 0 volt a dobás előtt, ezért a lendülete is. Azaz a hógolyó átadta a lendületét a teherautónak, és a tömegük összeadódott.
I₂ = Ik (1)

I₁ = 0
I₂ = m₂ · 1,2 m/s

Ik = (0,5 kg + m₂) · 0,2 m/s

Visszahelyettesítjük (1)-be:
m₂ · 1,2 m/s = (0,5 kg + m₂) · 0,2 m/s
1,2m₂ = 0,2 · (0,5+m₂)
1,2m₂ = 0,1 + 0,2m₂
m₂ = 0,1
Tehát m₂ = 0,1 kg.

b.)
A teherautó meg fog állni, mert a két test lendülete egyenlő, de a sebességük iránya ellentétes.
I₁ = -0,12 kg · m/s
I₂ = 0,12 kg · m/s

Ebben az esetben összeütköznek, így a lendületük összeadódik. Mivel ∑I = 0 ezért a teherautó sebessége 0, mert a tömege nem lehet 0.
v = 0 m/s
m = 0,7 kg
1