Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2651
Mekkora a felszíne, illetve térfogata az egyenes hengernek, ha alkotója a és alapkörének sugara r:
a, a=5 cm r=6 cm
b, a=0,6 cm r=1,2 cm
c, a=2 cm r=1 dm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Egyenes henger esetén az alkotó megegyezik a testmagassággal, tehát minden adott, hogy beírd a képletbe.
0

Henger térfogata:
= alapterület * alkotó
V = r2*π*a
Henger felszíne:
= 2*alapterület+ alapterület*alkotó
A = 2*r2*π+2rπa

Ezek alapján:

a) a=5 cm r=6 cm
V = 62*π*5 =...
A = 2*62*π + 2*6*π*5=...

b) a=0,6 cm r=1,2 cm
V = 1,22*π*0,6=...
A = 2*1,22*π + 2*1,2*π*0,6=..

c) a=2 cm r=1 dm=10 cm
V = 102*π*2=...
A = 2*102*π + 2*10*π*2=...
Módosítva: 9 éve
2