Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

8.-os matek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
806
Hányféle hosszóságú lehet a téglatest két csúcsa közötti távolság? Számítsuk ki az összes lehetséges távolságot, és állítsuk őket növekvő sorrendbe, ha a téglatest élei:
a., 1 cm; 2 cm; 3 cm
b., 5 cm; 12 cm; 20 cm
c., √6 cm; √10 cm; √3 cm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
TK.160/8
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Összesen 7 féle lehet; 3 az élek mentén, 3 a lapátlók mentén és 1 a testátlók mentén. A lapátlókat Pitagorasz tételével ki tudjuk számolni:

 1²+2² =√5,  1²+3² =√10,  2²+3² =√13

Testátlók hossza:  1²+2²+3² =√14

Ezeket úgy tudjuk sorrendbe rakni, hogy gyökös alakban felírjuk őket:

1=√1
2=√4
3=√9, innen már tudjuk, hogy

√1<√4<√5<√9<√10<√13<√14

A többit ez alapján meg tudod oldani?
1