Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatóság (csatoltam képet)

Főoldal » Középiskola » Matematika
762
Ami pirossal van az a legnagyobb közös osztó :)
Tovább nem tudok haladni sajnos :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1. A számnak oszója a 3 és a 4. 4-gyel azok a számok oszthatók, melyeknek utolsó 2 számjegyéből álló szám osztható 4-gyel. Jelen esetben a 3y. 4-gyel osztható, 3-mal kezdődő számok: 32 és 36, tehát az y=2 és 6 megoldások.
3-mal azok a számok oszthatók, melyeknek számjegyeinek öszzege osztható 3-mal. Hogy 12-vel osztható legyen, a két feltételnek egyszerre kell teljesülnie.
Ha az y=2, akkor 71x532 számjegyeinek összege 18, ami osztható 3-mal. Tehát ilyenkor az x=0, 3, 6, 9 mind megoldások.
Ha pedig y=6, akkor 71x536 számjegyeinek összege 22, amihez még legalább 2-t hozzá kell adnunk, hogy 3-mal osztható legyen. Így ilyenkor x=2, 5, 8 a megoldások.

2. 5-tel azok a számok oszthatók, melyek 5-re vagy 0-ra végződnek. Tehát y=0 vagy 5.
Ha y=0, 82x460 számjegyeinek összege 20, amihet legalább 1-et hozzá kell adnunk, hogy 3-mal osztható legyen. Így x=1, 4, 7
Ha y=5, 82x465 számjegyeinek összege 25, amihez legalább 2-t kell hozzáadnunk, hogy 3-mal osztható legyen. Így x=2, 5, 7

3. A 4-gyel való oszthatóság miatt y=2 vagy 6 (az 52 és az 56 azok a számok, melyek 4-gyel oszthatók és 5-össel kezdődnek).
9-cel azok a számok oszthatók, melyeknek számjegyeinek összege osztható 9-cel.
Ha y=2, akkor 1x3252 számjegyeinek összege 13, amihez 5-öt kell adnunk, hogy osztható legyen 9-cel. Így ekkor x=5
Ha y=6, akkor 1x3256 számjegyeinek összege 17, amihez 1-et kell adnunk, hogy osztható legyen 9-cel. Így ekkor x=1
Módosítva: 9 éve
0

1) egy szám akkor osztható 12-vel, ha 3-mal és 4-gyel is osztható. Ezeket kell vizsgálni:
71x53y
3-mal akkor osztható, ha számjegyeinek összege osztható 3-mal. Most az összeg 17+x+y
Először vizsgáljuk a 4-gyel való oszthatóságot.
4-gyel akkor osztható ha az utolsó két számjegyéből álló kétjegyű szám osztható 4-gyel. Ez csak y=2, 6 esetén jó.
Két esetet vizsgálunk:
Ha y=2 ekkor az összeg 18+x, azaz x=0,3,6
Ha y=6 ekkor az összeg 22+x, azaz x=2,5,8

2) egy szám akkor osztható 15-tel, ha 3-mal és 5-tel is osztható. Ezeket kell vizsgálni:
82x46y
3--mal akkor osztható, ha számjegyeinek összege osztható 3-mal. Most az összeg 20+x+y
Először vizsgáljuk az 5-tel való oszthatóságot.
5-tel akkor osztható ha az utolsó számjegye 0 vagy 5.
Két esetet vizsgálunk:
Ha y=0 ekkor az összeg 20+x, azaz x=1,4,7
Ha y=5 ekkor az összeg 25+x, azaz x=2, 5,8

3) egy szám akkor osztható 36-tal, ha 4-gyel és 9-cel is osztható. Ezeket kell vizsgálni:
1x325y
9-cel akkor osztható, ha számjegyeinek összege osztható 9-cel. Most az összeg 11+x+y
Először vizsgáljuk a 4-gyel való oszthatóságot.
4-gyel akkor osztható ha az utolsó két számjegyéből álló kétjegyű szám osztható 4-gyel. Ez csak y=2, 6 esetén jó.
Két esetet vizsgálunk:
Ha y=2 ekkor az összeg 13+x, azaz x=2,5,7
Ha y=6 ekkor az összeg 17+x, azaz x=1,4,7
Módosítva: 9 éve
0