Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítségre lenne szükségem! (Feladatok energiamegmaradásra)

Főoldal » Középiskola » Fizika
555
Egy 1 kg tömegű testet 15m magasról leejtünk.
d) Milyen magasan lesz a sebessége 5 m/s?

e) Mennyi lesz a sebessége 2m magasan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, 9.osztály, energiamegmaradás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Fent a helyzeti energiája:
`E=m·g·h=...` számold ki
Ez lesz minden pillanatban az összes energia.
`E_"össz"=E=...` írd fel.

d) Ha a sebessége `v`, akkor abban a pillanatban a mozgási energiája:
`E_"mozg" = 1/2·m·v^2=...` számold ki.
A maradék energia helyzeti, az pedig ennyi:
`E_"marad"=E_"össz"-E_"mozg"=...` számold ki
Ekkora helyzeti energia pedig ezen az `x` magasságon van:
`E_"marad"=m·g·x`, ből számold ki `x`-et.

e)
Amikor `2\ m` a magassága, akkor a helyzeti energiája `E_"hely"=m·g·2\ m=...`
A maradék energia pedig mozgási:
`1/2·m·v^2=E_"össz"-E_"hely"`
ebből kijön a `v` sebesség.
0