Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudnátok segíteni ezekben a példákban?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2123
1. Egy szabályos háromszög alapu gula alap éle 10cm magassága 15 cm mennyi a terfogat es a felszin?
2. Egy háromszög alapú gúla alap éle 10cm oldal éle 20cm mennyi a felszin es a terfogat?
Előre is köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1. Szabályos háromszög oldalai: a a a (azonosak), ha 10 cm az éle, akkor mind annyi.
Háromszög területe: a*ma/2

Háromszög magassága:
52 + ma2 = 102
25 + ma2 = 100 /-25
ma2 = 75 /gyökvonás
ma = 8,7

Háromszög magassága 8,7 cm körülbelül.
Háromszög területe: 10*8,7/2 = 43,5 cm2

A gúla térfogata: alap*magasság/3
43,5*15/3 = 217,5
A gúla térfogata 217,5 cm3

Felszíne: alap területe+(alap kerülete*háromszög magasság)/2
Felszíne: 43,5+((30*8,7)/2)=43,5+130,5=174
Felszíne: 174cm2

Másodikat hasonlóan meg tudod csinálni.

Módosítva: 9 éve
1

Csatolom az 1. feladat megoldását.

Remélem érthető. Ez alapján mennie kell a 2. feladatnak. Ha nem. Szólj nyugodtan. :)
1