Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
568
A, Egy számhoz hozzáadtunk tízet majd megszoroztuk kettővel így a kiindulási számnál háromszor nagyobb számot kapunk. Melyik számból indultunk ki?
B, Melyik számra gondoltunk, ha a háromszorosánál 7-tel kisebb szám 5-tel nagyobb a kétszeresénél.
Előre is köszönöm a válaszokat.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A, Egy számhoz hozzáadtunk tízet majd megszoroztuk kettővel így a kiindulási számnál háromszor nagyobb számot kapunk. Melyik számból indultunk ki?
(x+10)·2=3·x
2x+20=3x
20=x
Tehát a 20-ra gondoltunk.
Ellenőrzés: (20+10)·2=30·2=60 ami valóban a kiindulási szám háromszorosa

B, Melyik számra gondoltunk, ha a háromszorosánál 7-tel kisebb szám 5-tel nagyobb a kétszeresénél.
Előre is köszönöm a válaszokat.
3·x-7=2·x+5
x=12
a 12-re gondoltunk.
Ellenőrzés: 3·12-7=29 ami tényleg 5-tel nagyobb, mint a 12 kétszerese.
0