Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia-fizika kombo

Főoldal » Középiskola » Kémia
543
Segiitsetek pls
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A kulcs a megoldáshoz az, hogy p·V=n·R·T, vagyis adott pV/T értékhez pontosan meghatározott n (vagyis moláris anyagmennyiség) tartozik, attól függetlenül, hogy milyen anyag molekulái alkotják a gázkeveréket.

Alkán: CnH2n+2
1 mol ilyen gáz elégetéséhez kell (2n+n+1)/2 mol O₂, és lesz belőle n mol CO₂ és n+1 mol H₂O, vagyis 2n+1 mol végtermék.
Mondjuk legyen annyi az alkán térfogata, hogy éppen 1 mol van belőle. A hatszoros térfogatú oxigén azt jelenti (azonos p/T állapotban), hogy 6 mol O₂ van a keverékben.
Mivel az égés oxigén-feleslegben történt, ezért (2n+n+1)/2 < 6
n < 11/3

Az égés előtt az adott térfogatban van 7 mol gázkeverék. Az égés után is megmarad a térfogat, a p·V/T érték pedig így módosul:
100000·V/298 → 215724·V/600
Vagyis a 2,15724·298/600 = 1,07143-szorosára nő.
Ehhez az értékhez 1,071-szer 7 mol anyagmennyiség tartozik: 7,5 mol

Nem tudjuk, mennyi volt az oxigéntöbblet, legyen x mol, de csak kicsivel nőtt az anyagmennyiség.
Ismételjük meg, hogyan is változott:
7 mol → 7,5 mol
1 + (2n+n+1)/2 + x mol → n + n+1 + x mol
vagyis (n+1)/2-ből n lesz, mindez 0,5 mol növekedést jelent:
(n+1)/2 + 0,5 = n
n+1 + 1 = 2n
n = 2

Tehát C₂H₆, etán volt a gáz.
0