Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1595

1. Egy tekercs elkészítésénél 60m hosszú, 0.5 mm2 keresztmetszetű rézhuzalt használunk. (réz fajlagos ellenállása: 1,678 10 -8-on)
a) Mennyi a tekercs ellenállása?
b) Rákapcsolhatunk-e a tekercsre egy 12v-os akkumulátort, ha a vezeték szigetelése maximálisan 2 A áramerősséget bír?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, Matematika, fizika, házi, számolás, házifeladat, ellenállás, Mozaik, áramerősség
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
ró="p" betűvel jelölve
p=0,0175Ω·mm²/m (ez a pontos adat, 0,01678 értéknél is nagyobb áram folyik a megengedettnél.)
R=p·l/A=0,0175·80/0,5=2,8Ω
I=U/R=12/2,8=4,3A
Nem, mivel 4,3A folyna rajta keresztül, a szigetelés nem bírná el, így menetzárlatos lenne a tekercs
Módosítva: 6 éve
0