Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Olvassuk le az egyenes egy normálvektorát, ha:

Főoldal » Középiskola » Matematika
750
a, 5x -7 =12;
b, 2y = 7;

Ha valaki eltudja még a megoldás mellé magyarázni, akkor örökké hálás leszek neki
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Az egyenes normálvektoros egyenlete: A*x+B*y=A*x0+B*y0, ahol a normálvektor n(A;B) és az egyenesen lévő tetszőleges pont P(x0;y0)
Diáknyelven a normálvektor megmutatja, hogy az egyenes egyenletének baloldalán mennyi x és mennyi y van.

Véletlenül nem a, 5x -7y =12, akart lenni? Ekkor a normálvektor n(5;-7)
Ha mégis 5x -7 =12 a feladat akkor 5x=19, amiből x=19/5, hiszen 1*x+0*y=19/5 ekkor az egyenes egyenletében 1 db x és 0 db y van, így a normálvektor n(1;0)

b, 2y = 7; Ebben a sorban 0 db x és 2 db y van az egyenlet baloldalán hiszen 0*x+2y=7, ekkor a normálvektor n(0;2)
0

Mivel az előttem szóló szuper választ adott, ezért csak az ezt magyarázó youtube videómra hívnám fel a figyelmedet. Ha van kedved, nézz bele. Köszi! Látni fogod, hogy szinte a teljes témakört magyarázom. A hangprogi nem a legjobb, de a videó biztosan segít majd.
https://www.youtube.com/watch?v=lsc5MfPoGYM&list=PLwXxAxAEOlGhIzlIoCih8HrNtDLaymox6&index=5
Módosítva: 6 éve
1