Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - halmazállapot változások

Főoldal » Középiskola » Fizika
653
797. és/vagy 798. Köszönöm előre is :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
797.
P=600 W
mAl=0,5 kg
mv=2 kg (mivel 2 dm3 az 2 l, és 2 l víz tömege 2 kg)
T1=15 °C (kezdeti hőmérséklet)
T2=100 °C (forráspont)
ΔT=T2-T1=85 °C
cAl=900 J/kgK
cv=4180 J/kgK
Lf=2250 kJ/kg
η=0,8 (a hatásfok ennyi, mivel 20% melegíti a környezetet, 80% az edényt és a vizet)

A víz elforralásához szükséges hő az alábbi tagokból adódik:
az edény felmelegítése 15 °C-ról 100 °C-ra: cAl·mAl·ΔT
a víz felmelegítése 15 °C-ról 100 °C-ra: cv·mv·ΔT
a 100 °C-os víz elforralása: Lf·mv
Tehát Q=cAl·mAl·ΔT+cv·mv·ΔT+ Lf·mv

Ezt a hőmennyiség megegyezik azzal, amit a P teljesítményű és η hatásfokú főzőlap t idő alatt átad az edénynek és a víznek, tehát Q=Pηt, amiből t=Q/(Pη)
Behelyettesítve kapjuk: t=10935 s=3,03 h

798.
m=10 kg (test tömege)
mgy=0,1 g (gyufaszál tömege)
L=14580 J/g (gyufaszál fűtőértéke)
A gyufaszál elégetéséből származó hő: Q=L·mgy
Az m tömegű test h magasságba való emeléséhez E=mgh energia szükséges. Ha Q=E, akkor az így elért h magasság: h=Q/(mg), amire behelyettesítéssel kapjuk: h=14,58 m
0