Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika -hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
649
920. Előre is köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A megoldás nagyon hasonló, mint a 856.

A=0,01 m²
m=20 kg
V₁=0,01 m³
T₁=298 K
T₂=381 K
p₀=105 Pa
cp=920 J/kgK (a gáz állandó nyomásra vonatkozó fajhője)
ρ=1,43 kg/m³

A gáz p₁ nyomása tart egyensúlyt a dugattyú súlyával és a külső légnyomással. Az erre vonatkozó egyenlet:
p₁=(p₀A+mg)/A=120000 Pa
Ez a melegítés hatására nem változik (a gáznak ugyanazzal kell egyensúlyt tartania), tehát a gáz állandó nyomáson tágul. Izobár állapotváltozásra Gay-Lussac első törvényét használhatjuk fel:
T₁/T₂=V₁/V₂
Ebből megkaphatjuk a ΔV=V₂-V₁ térfogatváltozást:
ΔV=(T₂/T₁-1)V₁=2,8·10-3
Állandó nyomáson a gáz által végzett munka: W=p₁ΔV=336 J

A felmelegítéshez szükséges hőmennyiséget a Q=cpmgΔT képlet alapján számolhatjuk, ahol mg a gáz tömege (még nem ismert) és ΔT=T₂-T₁=83 K.
A 856. feladathoz hasonlóan járunk el. A sűrűség normál állapotra van megadva, tehát a gáz normál állapoti térfogatára van szükség, amit az egyesített gáztörvényből nyerünk:
V=(p₁/p)(T/T₁)·V₁=0,011 m³
Q=cpρVΔT=1201 J

Nem semmi feladatokat kaptok. :)
0