Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Két kör kölcsönös helyzete

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
Valaki tudna segíteni? Mára kellene! Előre is nagyon köszönöm.
5.) Adott két kör: k1: x^2+ y^2 – 4x - 16 = 0 és k2: x^2 + y^2+ 14x + 6y + 8 = 0. a) Határozd meg az első kör középpontjának a koordinátáit, és sugarának nagyságát! b) Hogyan helyezkedik el a két kör? Válaszodat számolással igazold!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. teljes négyzetté alakítod a két kört
első kör: x²+y²-4x-16=0 --> (x-2)²-4+y²-16=0 --> (x-2)²+y²-20=0 ---> (x-2)²+y²=20
így az első középpontja: P(2;0), és a sugár √20

másik kör: x²+y²+14x+6y+8=0 --> (x+7)²-49+(y+3)²-9+8=0 --> (x+7)²+(y+3)²=50

Két kör kölcsönös helyzete: csinálj egyenletrendszert, és kijön egy másodfokú egyenlet, ha van 2 megoldás, akkor metszik egymást (amúgy ez a megoldás)

0