Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Előre kösz

Főoldal » Középiskola » Matematika
1445
adva van az u és a v . tudjuk hogy |u| = 3 és |v|=4. add meg az u és v vektorok állását és irányát ugy hogy igaz legyen : a) |u-v|= 5 b) uv = -12
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
vektorok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2



b) -3*+4 vagy +3*-4
Módosítva: 9 éve
-2

a) Az u-v vektor a v vektor végpontjából mutat az u vektor végpontjába. Ekkor kapunk egy háromszöget, ahol az oldalak hossza 3,4,5 cm, amiről azért tudjuk, hogy Pitagoraszi-számhármas, ahol az u-v vektor az átfogó, tehát az eredeti vektorok merőlegesek egymásra. Ha ezt esetleg nem vesszük észre, akkor felírható a koszinusztétel; mivel u és v egymáshoz való viszonya a kérdés, ezért ezek hajlásszögére érdemes felérni:

5²=3²+4²-2*3*4*cos(α)
0=cos(α), erre α=90° lesz a megoldás, tehát az u és v vektorok merőlegesek egymásra.

b) ehhez a skaláris szorzat képletét használjuk: u*v=|u|*|v|*cos(γ), az adottakat beírjuk:

-12=3*4*cos(y) → -1=cos(γ) → γ=180°, tehát a vektorok egy egyenesbe esnek, és irányuk ellentétes.
0