Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen a fizika háziban légyszii

Főoldal » Középiskola » Fizika
842
22. Fonalra felfüggesztett 4 cm átmérőjű gömb olajba merül.
a) Mennyi lesz a kiszorított olaj tömege, ha az olaj sűrűsége 0,9 kg/dm³?
b) Mennyi a gömb anyagának sűrűsége, ha a gömböt levegőben másfélszer nagyobb erővel kell tartani, mint az olajban?
23.Egy kétkarú mérlegen kiegyensúlyozunk egy vízzel részben töltött poharat, majd ebbe a pohárba egy fonálon belelógatunk egy 54 g tömegű tömör fémkockát. Az ekkor megbomlott egyensúlyt a másik serpenyőbe helyezett 20 g-os tömeggel tudjuk helyreállítani.
a) Mekkora a fémkocka sűrűsége?
b) Mekkora a fonalat feszítő erő?
24.Egy 300 cm³ térfogatú test úgy úszik egy folyadékon, hogy 100 cm³ térfogatú része emelkedik ki. Ha a testet teljesen belenyomjuk a folyadékba, akkor 13,6 N nagyságú, lefelé mutató erővel tudjuk egyensúlyban tartani. Mekkora a test és a folyadék sűrűsége?
25. Egy 2 m hosszú, 2 dm² keresztmetszetű alumínium rúd függőleges helyzetben egy tóban éppen a víz felszíne alatt van.
A rudat függőleges helyzetben tartva kiemeljük a vízből. Az alumínium sűrűsége 2,7 kg/dm³.
a) Határozzuk meg és ábrázoljuk a rúd kiemeléséhez szükséges pillanatnyi erőt a kiemelt rúdhossz függvényében! g=10 m/s².
b) Határozzuk meg a rúd kiemeléséhez szükséges munkát !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
22.)
A gömb térfogata:
V = 4r³π / 3 = 4 * 8 cm³ * 3,14 / 3 = 33,510 cm³

Az olaj sűrűsége 0,9 g/cm³

A kiszorított olaj tömege:
m = ϱ * V = 0,9 g/cm³ * 33,510 cm³ = 30,159 g

Ha a gömb teljesen elmerül az olajban a felhajtóerő:
F = m * g = (0,030159 * 9,81) N = 0,29586 N

Jelöljük a levegőben lévő súlyt Fs-sel! Ekkor felírhatjuk, hogy:
Fs = 1,5 * (Fs - 0,29586 N)
Fs = 1,5 Fs - 0,44379 N
-0,5 Fs = -0,44379 N
Fs = 0,88759 N

Ebből a golyó tömege:
m = Fs / g = (0,88759 / 9,81) kg = 0,09048 kg = 90,48 g
sűrűsége:
ϱ = m / V = 90,48 g / 33,510 cm³ = 2,7 g/cm³ = 2700 kg/m³
1