Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki letudná vezetni az alábbi trigonometria, egyenes egyenlete feladatot?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
409
Az ABC háromszög két csúcspontja A(1;2) és B(-1;-1). A C csúcshoz tartozó belső szögfelező egyenlete 2x + y = 1. Határozzuk meg a C pont koordinátáit.
Valaki tudja a választ? Köszönöm szépen előre is.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Te gyűjtöd a megoldási lehetőségeket?
2

Legyen a félkör átmérője d.

Ha tükrözzük a félkört az átmérőjére, akkor egy kört kapunk, melyben egy olyan téglalap van, melynek másik oldala kétszer akkora, mint az egyik. Ebben a téglában húzzuk be az átlót, ami d hosszú, mivel egyben a körnek átmérője is. Ha a téglalap rövidebbik oldalát a-val jelöjük, akkor a másik oldal 2a hosszú lesz. Az előbb behúzott átló két derékszögű háromszögre bontja a téglalapot, így felírhatjuk Pitagorasz tételét:


a^2 + (2a)^2 = d^2, rendezés után

a = d/gyök(5) = gyök(5)*d/5 adódik.


Tehát amire szükségünk van első körben, hogy egy gyök(5)*d/5 hosszú szakaszt szerkesszünk.

Innen be tudod fejezni?
1