Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
1607
1. Egy kétjegyű szám második számjegye öttel nagyobb az elsőnél. Ha mindkét számjegyét eggyel
csökkentjük, és a kapott számot az eredetivel összeadjuk, hatvanötöt kapunk. Melyik számból
indultunk ki?
2. Egy kétjegyű szám egyik számjegye háromszor akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket
felcseréljük, akkor az új szám az eredeti kétszeresénél tízzel nagyobb lesz. Melyik ez a szám?
3. Egy kétjegyű szám első számjegye kétszer akkora, mint a másik. Ha a számjegyeket felcseréljük,
majd az egyesek számát hattal csökkentjük, akkor az eredeti szám felét kapjuk. Mi volt az eredeti
szám?.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.) Az x nem lehet = 0, 1, 5, 6, 7, 8, 9 -el.
A 2, 3, 4 maradt.
Ezeket kipróbáljuk és hamar rájövünk, hogy a 3-mas lesz a megoldás. Tehát az eredeti szám: 38. 38 + 27 = 65.
Levezetni sajnos nem tudom.

2.) A 2. számjegy az 1. háromszorosa (ez biztos, jól átgondolva rájöhetünk, hogy miért ...), így az 1. számjegy nem lehet 0, 4, 5, 6, 7, 8, 9. Lehet 1, 2, 3.
A 2-es lesz a megoldás. Eredeti szám: 26, felcserélve 62. Eredeti szám (26) * 2 = 52. 52 + 10 = 62.

3.) 0, 5, 6, 7, 8, 9 nem lehet a 2. számjegy. Maradt az 1, 2, 3, 4 ezek közül is természetesen csak a párosakat választhatjuk. Az 1, 2 azért nem lehet, mivel ezeknek a 2-szereséből levonunk 6-ot, akkor 0 alá mennék számjegyileg, páratlan pedig azért nem, mert az eredeti szám felét fogjuk a végére kapni. Maradt a 4, amit 2. számjegyként választunk.
84 -> 48 (8 - 6) -> 42, ami az eredeti szám (84) fele.
1