Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fajhő, mennyivel nő egy 10°C 3kgos víz....

Főoldal » Középiskola » Fizika
377
Mennyivel nő egy 10°C fokos, 3 kg tömegű víz hőmérséklete, ha 1/2 óráig melegítjük I=0,2 A erősségű, U=100 V feszültségű áramforrás segítségével. /Itt a melegítőedényt (kaloriméter) nem kell figyelembe venni!/
A víz fajhője c=4200 J/(kg°C)
Segítség:W(el)=Q
Q=Hőmennyiség
Q=c*m*(delta)T F*s=c*m*(delta)T
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az utolsó sorban egy pici zavar van, azért lehet csak problémád. A Wel=Q a következő képpen értelmezd!
Az a vízmelegítő "munkát, elektromos munkát" végzett, miközben felmelegítette a vizet, Ez a munkamennyiség a víz belső energiáját (Q) növelte annyival, amennyi munkát végett a melegítő. Itt majd elektromos munkát kell számítani. Amit Te az utolsó sorban írtál, az mechanikai munka, és azt itt most nem tudod használni. (abban a példában, amikor a súrlódási erő pl. 20m úton fékezi a testet, ott is a munka (mechanikai) hővé alakul, és melegíti a testet, növeli a belső energiáját. Ott lehet a W=F·s összefüggést használni
Megoldása a feladatnak:
Wel=U·I·t=100V·0,2A·1800s=36000Ws=36000J
36000=c·m·ΔT
ΔT=36000/c·m=36000/4200·3=36000/12600=2,86⁰C
0