Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tengelymetszet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
641
Ki kellene számolni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A tengelymetszet olyan egyenlő szárú háromszög, ahol az alap hossza 10 cm, területe 25 cm². Tudjuk, hogy a háromszög területe oldal*oldalhoz tartozó magasság/2=10*M/2=5M, ennek kell 25-nek lennie, tehát

5M=25, így M=5 cm.

Itt is felezi a magasság az alapot, így a derékszögű háromszög átfogója a, befogói 5 cm hosszúak, tehát

5²+5²=a²
25+25=a²
50=a²
~7,071=a, így már minden adott a felszín és térfogat kiszámításához:

Felszín: A=r²*π+r*π*a
Térfogat: V=r²*π*M/3
0