Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kemia surgos

Főoldal » Középiskola » Kémia
1141
1.) Állapítsd meg, hogy 5 mol oxigénmolekulának (O2):
a.) mekkora a tömege
b.) mekkora a térfogata?
2.) Fejezd be a következő reakciókat:
a.) Fe + H2SO4 —›
b.) Zn + H2SO4 —›
c.) Cu + H2SO4 —›
3.) Számítsd ki 500g SO2 gáz térfogatát!
4.) Az oxigént iparilag levegőből állítják elő. 100 m3 oxigén előállításához hány m3 levegő szükséges, ha a levegő 21% oxigént tartalmaz?
5.) 50 cm3 , 4 mol/dm3 sóssav oldat (HCl) semlegesítéséhez hány gramm NaOH-ra van szükség?
Reakció: HCl + NaOH —› NaCl + H2O
6.) 10 cm3 , 2 mol/dm3 kénsav oldat (H2SO4) semlegesítéséhez hány gramm NaOH-ra van szükség?
Reakció: H2SO4 + 2NaOH —› Na2SO4 + 2H2O

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.) Állapítsd meg, hogy 5 mol oxigénmolekulának (O2):
a.) mekkora a tömege
5*2*16=160 g
b.) mekkora a térfogata?
normál állapotban 5*22,41=112,05 dm³
standard állapotban 5*24,5=122,5 dm³

2.) Fejezd be a következő reakciókat:
a.) Fe + H2SO4 —› FeSO4 + H2
b.) Zn + H2SO4 —› ZnSO4 + H2
c.) Cu + H2SO4 —› nem reagál, csak forró, tömény kénsavval

3.) Számítsd ki 500g SO2 gáz térfogatát!
1 mol tömege: 32+2*16= 64 g
500 g anyagmennyisége: 500/64=7,8125 mol
térfogata
normál állapotban 7,8125 *22,41=175,1 dm³
standard állapotban 7,8125 *24,5=191,4 dm³

4.) Az oxigént iparilag levegőből állítják elő. 100 m3 oxigén előállításához hány m3 levegő szükséges, ha a levegő 21% oxigént tartalmaz?
100/0,21=476,19 m³

5.) 50 cm3 , 4 mol/dm3 sóssav oldat (HCl) semlegesítéséhez hány gramm NaOH-ra van szükség?
Reakció: HCl + NaOH —› NaCl + H2O
1 mol NaOH=23+16+1=40 g
1000 cm³ oldatban 4 mol HCl van
50 cm³ oldatban 50*4/1000=0,2 mol
ehhez 0,2 mol NaOH kell, aminek a tömege: 0,2*40=8 gramm

6.) 10 cm3 , 2 mol/dm3 kénsav oldat (H2SO4) semlegesítéséhez hány gramm NaOH-ra van szükség?
Reakció: H2SO4 + 2NaOH —› Na2SO4 + 2H2O
1000 cm³ oldatban 2 mol kénsav van
10 cm³ oldatban 10*2/1000=0,02 mol
ehhez 2*0,02 mol NaOH kell, aminek a tömege: 2*0,02*40=1,6 gramm
2