Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tengelymetszet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
643
Ezt kellene kiszámolni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A test tengelymetszete egy olyan egyenlő szárú háromszög, ahol a szárak hossza 6 cm, az alap hossza 8,4 cm. Ha ennek behúzzuk az alaphoz tartozó magasságát, akkor az felezi az alapot és merőleges lesz rá, tehát olyan derékszögű háromszöget kapunk, ahol az átfogó hossza 6 cm, a befogók hossza 4,2 cm és M, erre felírjuk Pitagorasz tételét:

M²+4,2²=6²
M²+17,64=36
M²=18,36
M=~4,3 cm.

Így már minden adott, hogy kiszámoljuk a felszínt és a térfogatot:

Felszín: A=r²*π+r*π*a
Térfogat: V=r²*π*M/3
0