Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A hidraulikus sajtó egyik dugattyúja 5-ször akkora keresztmetszetű, mint a másik dugattyú.

Főoldal » Középiskola » Fizika
613
A hidraulikus sajtó egyik dugattyúja 5-ször
akkora keresztmetszetű, mint a másik dugattyú.
a. 10 N erővel nyomjuk a kisebb dugattyút. Mekkora erő hat a
jobboldali dugattyúra?
b. A kisebb dugattyú 10 cm-rel mozdul el. Mekkora elmozdulás jön
létre a jobboldali dugattyún?
c. A dugattyú elmozdításakor 100 J munkát végzünk. Mekkora
munkavégzés történik a jobboldali dugattyún?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, doga
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
a)
A két oldalon a nyomás egyenlő, ebből következik:
F₁/A=F₂/5·A (egyszerűsítünk A-val, rendezzük az egyenletet)
F₂=5·F₁=50N
b)
Amennyi térfogattal az egyik oldalon elmozdul a dugattyú, annyival változik a másik oldal térfogata is)
V₁=V₂
A·10cm=5·A·x (egyszerűsítünk A-val
x=10/5=2cm
c)
Mivel munkát (energiát) ezzel sem lehet megtakarítani, és nyerni, a másik oldalon is ennyi lesz (100J) a munkavégzés

1