Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi lesz a megoldás?

Főoldal » Középiskola » Matematika
667
|3x-4|=x+4
Ezt a feladatot kellene megoldanom,viszont nekem megoldásnak x=-4 jött ki.Nektek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha visszahelyettesítesz, akkor a bal oldal értéke -16 lesz, a jobb oldalé 0, így ez biztosan nem lesz jó megoldás.

Aszerint bontjuk esetekre az egyenletet, hogy az ||-en belül milyen az előjel; ha
-pozitív vagy 0, akkor 3x-4≥0, tehát x≥4/3, ebben az esetben elhagyható az || minden hátulütő nélkül, mivel pozitív szám és a 0 abszolutértéke önmaga, tehát:

3x-4=x+4, ennek a megoldása x=4, ez beleesik az értelmezési tartományba, de lehet ellenőrizni is; a bal oldal értéke 3*4-4=8, a jobb oldalé 4+4=8, tehát ez jó.

-negatív, akkor 3x-4<0, vagyis x<4/3, ekkor a szám ||-e az ellentettje, tehát:

-(3x-4)=x+4 | zárójelbontás
-3x+4=x+4, ennek a megoldása x=0, ami szintén beleesik az értelmezési tartományba, de lehet ellenőrizni is; |-4|=4, ez igaz, tehát jól számoltunk.
1

Nekem:
1