Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számolás?

Főoldal » Középiskola » Kémia
2015
A 3,0-as pH-jú ecetsavoldat 10,00 cm3-ét 5,63 cm3 0,1 mol/dm3-es 0,987-es faktorú NaOH-oldat közömbösíti. Számítsuk ki az ecetsav disszociációfokát ebben az oldatban és határozzuk meg a savállandót!

Előre is köszönöm a segítséget!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A lejátszódó reakció:

CH3COOH+NaOH=CH3COONa+H2O

A 3-as pH azt jelenti, hogy az ecetsav oldatában a hidrogén-ion koncentrációja 10^-3 mol/dm3, azaz 0,001 mol/dm3.

Továbbá tudjuk, hogy az oldat egy részletét mekkora mennyiségű nátrium-hidroxid közömbösíti, mivel az oldat valódi koncentrációját a néveleges (0,1 mol/dm3) és a faktor szorzata adja meg, azaz az oldat valójában 0,0987 mol/dm3-es. Így pedig a benne lévő nátrium-hidroxid:

n=c×V=0,0987×0,00563=5,556×10^-4 mol. Az ecetsavnak is ennyinek kell lennie, de csak 10 cm3-ben, azaz 0,01 dm3-ben, így az ecetsav koncentrációja:

c=n/Vecetsav=5,556×10^-4/0,01=0,05556 mol/dm3.

Ennyi az oldatban az ecetsav koncentráció, ebből pedig a már kiszámolt mennyiségű, 0,001 mol/dm3-nyi hidrogén-ion származik. A disszociációfok pedig ezek aránya, azaz:

α=[H+]/c=0,001/0,05556=0,0180, vagy százalékban ennek százszorosa, 1,80%

A savállandó pedig az egyensúlyi állapotban található hidrogén-, illetve savmaradék-ion koncentrációjának szorzata osztva a maradék sav koncentrációjával:

K=[H+]×[Ac-]/[HAc]

Ezekből [H+] ismert, 0,001, [Ac-] pedig pont annyi, mint [H+], azaz az is 0,001.
[HAc] pedig a maradék sav, esetünkben 0,05556 volt sav, de ebből 0,001 átalakult, így 0,05456 maradt. Tehát:

K=0,001×0,001/0,05456=1,83^-5
3