Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1209
Mennyi 40%-os NaOH oldat szükséges 5l, 0,1 moláros oldat előállitásához? Egy liter higitott oldathoz 4,5g 98%os kénsavat adunk. Mi a kapott oldat összetétele és PH-ja ha a térfogat egy liter marad? Mennyi kénsavat kellett volna hozzáadni ,hogy semleges oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A 0,1 mólos oldat azt jelenti, egy literben 0,1 mol oldott anyag található. 5 literben így 0,5 mol, ami 0,5×40=20 g szilárd nátrium-hidroxidnak felel meg (moláris tömeg: 40 g/mol).

Ez pedig 20/40/100=50 g oldatban található meg. Tehát 50 g 40%os oldat szükséges hozzá.

A 4,5g késavban 4,5×98/100=4,41 g kénsav van, ez (M= 98 g/mol) 0,045 molnak felel meg.

2NaOH+H2SO4=Na2SO4+2H2O

Mivel a kénsav kétszer annyi nátrium-hidroxiddal reagál, az elragáló NaOH 0,09 mol anyagmennyiségű, így mivel az eredeti oldat térfogata 1 liter, a benne található NaOH 0,1 mol, melyből akkor 0,01 mol marad.

Mivel a nátrium-hidroxid erős bázis, a belőle származó OH-ionokból is 0,01 mol lesz, ráadásul még mindig 1 lier oldatban, azaz a koncentrációja 0,01 mol/dm3. Ekkor a pH bázis esetében:

pH=14+lg[OH]=14+lg0,01=12

Ahhoz, hogy semleges oldatot kapj, az összes NaOH-t el kell reagáltatni, ehhez pedig az anyagmennységének fele mennyiségű kénsav, azaz 0,05 mol szükséges. Ez 0,05×98=4,9 g tiszta kénsav, mely 4,9/98×100=5g tömegű
0