Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vizsgám lesz. nagyon kéne egy feladatmegoldás

Főoldal » Középiskola » Kémia
583
1 mól metánt 4 mól oxigénben égetünk el. Határozzátok meg a gázelegy térfogat- és tömegszázalékos összetételét reakció előtt és után.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
n=1 mol CH4->m=16g
n=4 mol O2->m=128g
szumma tömeg=144 g szumma mol=5
kiindulási m/m%->CH4=16/144=11,2%,O2=128/144=88,8%
kiindulási V/V%-> CH4(1/5)=20%,O2(4/5)=80%
CH4+2O2->1CO2+2H2O
kiindulási mol 1 4 0 0
átalakult mol 1 2 1 2
maradó mol 0 2 1 2

Moláris tömegek: (M(CH4)=16 G/mol, M(O2)=32 g/mol, M(CO2)=44g/mol,M(H2O)=18 g/mol)
maradó molok tömege(vízzel nem számolunk az más fázisban van):
O2=2mol*32 g/mol= 64 g->64/108=59,25m/m%
CO2=1mol*44g/mol=44g->44/108=40,75 m/m%
szumma tömeg=108 g
A térfogatszázalék (amely egyben a molszázalék is, értékük azonos)
O2=2/3=66,67%
CO2=1/3=33,3%
0