Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 10. osztály, halmazállapot-válzotás

Főoldal » Középiskola » Fizika
417
Segítségre lenne szükségem, fogalmam sincs ezek megoldásáról.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
10.)
Q = Q₁ + Q₂
Q₁ : melegítés
Q₂ : olvasztás
Adatok:
m = 0,2 kg
ΔT = 16 °C (mert -16 °C a kezdeti, és 0 °C-ra kell felmelegíteni, azaz a ΔT/höm. vált. 16 °C)
cjég = 2,1 kJ/kg·°C
Lo = 333,7 kJ/kg
P = 1200 W
t = ?
-------------------------------------------
Q₁ = cjég · m · ΔT
Q₁ = 2,1 kJ/kg·°C · 0,2 kg · 16 °C
Q₁ = 6,72 kJ = 6 720 J

Q₂ = Lo · m
Q₂ = 333,7 kJ/kg · 0,2 kg
Q₂ = 66,74 kJ = 66 740 J

Q = Q₁ + Q₂
Q = 6 720 J + 66 740 J
Q = 73 460 J

W = P · t
W = Q mert ennyi munkát kell végeznie a melegítőnek
vagyis
73 460 J = 1200 W · t
t = 73 460 J / 1200 W
t = 61,2167 s


11.)
Q = Q₁ + Q₂ + Q₃
Q₁ : melegítés
Q₂ : olvasztás
Q₃ : melegítés

Adatok:
m = 0,4 kg
ΔT₁ = 18 °C
ΔT₂ = 42 °C
cjég = 2,1 kJ/kg·°C
cvíz = 4,2 kJ/kg·°C
Lo = 333,7 kJ/kg
P = 1500 W
t = ?
----------------------------------
Q₁ = cjég · m · ΔT₁
Q₁ = 15,12 kJ

Q₂ = Lo · m
Q₂ = 133,48 kJ

Q₃ = cvíz · m · ΔT₂
Q₃ = 70,56 kJ

Q = Q₁ + Q₂ + Q₃
Q = 219,16 kJ = 219 160 J

W = P · t --> t = W / P
t = 146,11 s


12.)
Q = Q₁ + Q₂
Q₁ : hűlés
Q₂ : fagyás

Adatok
m = 0,5 kg
cvíz = 4,2 kJ/kg·°C
Lo = Lf = 333,7 kJ/kg
ΔT = 40 °C
Q = ?
---------------------------------
Q₁ = cvíz · m · ΔT
Q₁ = 84 kJ

Q₂ = Lo/f · m
Q₂ = 166,85 kJ

Q = Q₁ + Q₂
Q = 250,85 kJ = 250 850 J
0