Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2833
Egy földdarabot az egyik erőgép 6 óra a másik 9 ora alatt szántana fel.Hány óra alatt végzik el együtt a munkát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Szia!

Az biztos, hogy ha ketten dolgoznak, akkor kevesebb idő kell, mint 6 óra. Ilyen feledat típusnál, mikor a munkák összeadódnak a következő képletet használhatjuk:

W=1/(1/W1+1/W2)

Ahol W legyen a munka elvégzéséhez szükséges idő.

Tehát: W=1/(1/6+1/9)=3,6.

Tehát 3,6 óra alatt végzik el a munkát ketten.
1

Egy óra alatt az
I. erőgép 1/6
II. erőgép 1/9

x óra alatt az
I. erőgép x/6
II. erőgép x/9

Együtt az egész munkát:
x/6+x/9 = 1
3x/18 + 2x/18 = 1
3x + 2x = 18
5x = 18
x = 18/5
x = 3,6 óra alatt

0