Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS !!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
ezt a házit kaptuk és nem tudom hogyan kezdjek neki teljesen el vesztem sos !!!
Feladat :
Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét , mely áthalad a
4x+y=1 és 3x+2y=7
egyenletű egyenesek metszéspontján , és merőleges a 4x-7y=11 egyenletű egyenesre!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenesegyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Metszéspont = egyenletrendszer megoldása
4x+ y = 1
3x+2y= 7

-8x-2y= -2
3x+2y= 7

összeadva
-5x = 5
x= -1

4 szer -1 + y = 1
y= 5

P(-1,5)


Mondjuk a meredekséget használva :
4x-11 = 7y
4/ 7 x -11/7 = y

meredekség = 4/7

rá merőleges egyenesé:
ennek reciprokának -1 szere

m= -7/4

y = -7/4 x + c

egy pont rajta P(-1,5)
koordinátái beleillenek az egyenletbe

5 = (-7/4) szer --1 + c
c= 3,25


válasz y = (-7/4) x+3,25
0