Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1617
Egy mértani sorozat első tagja ugyancsak –7, a negyedik tagja –189. Mekkora az n, ha az első n
tag összege –68887?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy mértani sorozat első tagja ugyancsak –7, a negyedik tagja –189. Mekkora az n, ha az első n
tag összege –68887?
a1=-7
a4=-189=a1·q3
-189=-7·q3
27=q3
q=3

-68887=-7·(3n-1)/(3-1)
19682=3n-1
19683=3n
39=3n
n=9

Az n értéke 9.

2010. októberi érettségi 16.b feladat
https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/erettsegi/feladatok2010osz/k_mat_10okt_ut.pdf
0