Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1158
A vízben 100cm3 (köbcenti) térfogatú rézgolyót tartunk.
A) mekkora a rá ható gravitációs erő?
B) mennyi a felhajtóerő?
C) mekkora erőt fejt ki a tenyerünk?
(Réz ró=8,9 g/cm3, víz ró= 1g/cm3, g=10 N/kg
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A réz térfogata 100 cm3, sűrűsége pedig 8,9 g/cm3, így tömege: m=ro×V=8,9×100=890g=0,89 kg.

Ennek súlya (azaz a rá ható grav. erő): F=m×g=0,89×10=8,9N

Ezzel ellentétes irányú erőt képvisel a felhajtóerő, mégpedig annyit, amennyi a kiszorított víz súlya. Mivel a kiszorított víz térfogata is 100 cm3, ezért tömege: m2=V×ro=100×1=100g=0,1 kg.
Ennek megfelelő súly pedig: Ff=m2×g=0,1×10=1N

Ekkor pedig a tenyerünkre ható erő a két erő különbsége, azaz Ft=F-Ff=7,9N
0