Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Érettségi

Főoldal » Középiskola » Matematika
491
Igaz vagy hamis, ha a>0,b>0
a) a¹¹·a⁴=a⁴⁴
b) a¹²:a⁴=a⁸
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
a) nem igaz, hiszen a¹¹·a⁴=a11+4=a¹⁵≠a⁴⁴
b) igaz, mert a¹²/a⁴=a12-4=a⁸
0

a) Nem igaz, mert az an·am=an+m szabály szerint azonos alapú hatványokat úgy szorzunk, hogy az azonos alapot a kitevők összegére emeljük, azaz összeadjuk a kitevőket.
helyesen: a11·a4=a11+4 = a15.

b) Igaz, mert az an : am=an-m szabály szerint azonos alapú hatványokat úgy osztunkunk, hogy az azonos alapot a kitevők különbségére emeljük, azaz kivonjuk a kitevőket.
helyesen: a12 : a4=a12-4 = a8
Módosítva: 9 éve
0