Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Halmaz

Főoldal » Középiskola » Matematika
3311
Adott két halmaz:
A={kétjegyű pozitív,3-mal osztható számok}
B={10-nél nagyobb, de 30-nál nem nagyobb pozitív egész számok}
Határozza meg az A∩B halmaz elemeit!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A két halmaz metszete azon számok halmaza, amely mindkét halmaznak eleme.
Ebben az esetben ezek azon számoka, amelyek 10-nél nagyobb, de 30-nál nem nagyobb 3-mal osztható számok.
Tehát A∩B={12,15,18,21,24,27,30}
0

30>y>10 és osztható 3-al
12,15,18,21,24,27,30
0

Először is:
A∩B két halmaz metszetét, másnéven közös részét jelenti. Azaz olyan elemeket keresünk, ami mindkettő halmazban benne van.

Legegyszerűbben úgy tudod meghatározni (amíg nem érzed a feladatot), hogy felsorolod mindkét halmaz elemét (lehet, hogy hosszadalmas, de célravezető).

A={12,15,18,21,24,27,30,33,36,...,99}
B={11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30}

Ezután bekarikázod mindkét halmazban azokat a számokat, melyek mindkettőben szerepeknek. Ez lesz a keresett A∩B elemei:
A∩B = {12,15,18,21,24,27,30}

Mindez a jelölős módszer azért is jó eleinte, mert így a többi halmazműveletre is kaptunk választ.
Például:
A\B halmazba azokat a számokat írod, melyeket nem karikáztál be az A halmazban
vagy
B\A halmazba azokat a számokat írod, melyeket nem karikáztál be az B halmazban.

Remélem tudtam segíteni.
Kérdezz bátran, ha valami nem világos. ;)
Módosítva: 9 éve
0