Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyelet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
684
6-(×+2)-3×(2×-4)=8×(4-×)+3×(×-4)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
1. Bontsuk fel a zárójeleket! Figyelj, hogy ha a zárójel előtt mínusz van, akkor a zárójelen belül minden az ellentettjére változik!

6-x-2-6x2+12x = 32x- 8x2+ 3x2-12x

2. Rendezzük az egyenletet! Mivel látjuk, hogy másodfokú, ezért mindent vigyünk át a jobb oldalra és a bal legyen nulla!

0 = x2+9x - 4

3. Behelyettesítünk a megoldóképletbe és kijön két eredmény :)
0

Mivel az iskolának általános van bejelölve, nem hiszem, hogy megoldóképlettel szeretné megtoldani. Vegyük úgy, hogy a zárójel előtti × az szorzást jelent. Ekkor:

6-(x+2)-3*(2x-4)=8*(4-x)+3*(x-4)
Bontsuk fel a zárójeleket, figyelve az előjelekre!
6-x-2-6x+12 = 32-8x+3x-12
Vonjunk össze mindkét oldalon külön-külön!
16-7x = 20-5x
Adjunk hozzá mindkét oldalhoz 7x-et!
16 = 20+2x
Vegyünk el mindkét oldalból 20-az!
-4 = 2x
Osszuk el mindkét oldalt 2-vel!
-2 = x
0