Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyelet

Főoldal » Általános iskola » Matematika
732
2×(4×+1)+7×(8×+2)=12×(×+6)-4×(×+2)-6
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Zárójelfelbontás:
8x a négyzeten+2x+56x a négyzeten+17x=12x a négyzeten+72x-4x a négyzeten-8x-6
Azonos tagok összevonása:
64x a négyzeten+19x=8x a négyzeten+64x-6
Ebből lessz egy másodfokú egyenlet ha rendezzük az egyenletet:
56x a négyzeten-45x-6=0
Aminek megoldása a megoldóképlet alapján:
x1=12,8
x2=12
0

Mivel az iskolának általános van bejelölve, nem hiszem, hogy megoldóképlettel szeretné megtoldani. Vegyük úgy, hogy a zárójel előtti × az szorzást jelent. Ekkor:

2*(4x+1)+7*(8x+2)=12*(x+6)-4*(x+2)
Bontsuk fel a zárójeleket, figyelve az előjelekre!
8x+2+56x+14 = 12x+72-4x-8
Vonjunk össze mindkét oldalon külön-külön!
64x+16 = 8x-64
Vegyünk el mindkét oldalból 8x-et!
56x+16 = -64
Vegyünk el mindkét oldalból 16-ot!
56x = -48
Osszuk el mindkét oldalt 56-tel!
x = -48/56 = -6/7
0