Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
315
Csatoltam képet. Segítsetek legyszi. Jegyet kapok rá.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Adatok:
C = 0,2 μF = 2 · 10-7 F
I = 0,5 mA = 0,0005 A
t = 0,2 s

Kezdem a c.)-vel mert az könnyű:
E = 1/2 · Q² / C
Q = I · t
Q = 0,0005 A · 0,2 s
Q = 0,0001 C
E = 1/2 · (0,0001 C)² / 0,0001 C
E = 0,025 J = 2,5 · 10-2 J

a.)
Ebből a képletből kell kiindulni:
U = Q / C
Tudjuk, hogy Q = I · t vagyis írjuk vissza a képletbe:
U = (I · t) / C
U = (I / C) · t
Helyettesítsünk be az I és a C helyére:
U = (0,0005 A / (2 · 10-7 F)) · t
U = 2500 A/F · t
mivel a feszültség kell az idő függvényében ezért a t-be nem kell behelyettesítenünk, csak szimplán felírjuk függvényként:
U(t) = 2500 A/F · t

b.)
P = U · I
P = Q / C · I
P = (I · t) / C · I
P = (I² / C) · t
Behelyettesítesz (a t-re NEM !):
P = 1,25 W/s · t
--->
P(t) = 1,25 W/s · t
Módosítva: 6 éve
1