Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
569
Egy lelátó minden padján 15-en ülnek,de így 175 nézőnek nem jut ülőhely . Ha minden padon 17-en ülnének,akkor 5 ülőhely még üresen is maradna. Hány pad van a lelátón?

A válaszokat előre is köszönöm !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
170
szerintem
Módosítva: 6 éve
0

pad = x

x-enként 15 ember ül, így 175 nem kap ülőhelyet.

Ha x-enként 17 ember ülne, akkor 5 hely üresen maradna.

Hány pad van?

15x + 175 = 17x - 5

180 = 2x

x = 90

Ha 90 pad van, és mindegyiken 15-en ülnek, akkor az 1350 + van még 175 ember, aki nem tud leülni, ezért összesen 1525 ember van.

Ha 17-en ülnének, akkor az 1530 embert lenne képes "befogadni", de most összesen 1525 ember van, ezért marad még 5 hely.
1