Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi feladat. SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
513
Sziasztok,valaki tudna segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1)
Nézd meg az interneten, hogy milyen mély a Mariana-árok.
(Keress rá a google-vel, első találat a Wikipedia cikk lesz, annak első mondatában benne van.)

Utána már csak a hidrosztatikai nyomás képletét kell használni, amit gondolom most tanultok:
`p=ρ_"víz"·g·h_"árok"`
Behelyettesítesz és kész. (A víz sűrűségét gondolom tudod: `ρ_"víz"=1 (kg)/(dm^3)`. Váltsd át `(kg)/m^3`-re.)

Ha a mértékegységek "rendesek", szóval mindent átváltottál SI-be ami nem eleve olyan, akkor a nyomás Pa-ban fog kijönni. Jó nagy szám lesz, váltsd át kPa-ba vagy MPa-ba (egymillió pascal)

2)
Tehát ha higanyból lenne `h_(hg)` magas oszlop, annak ugyanennyi a nyomása. A képlet ugyanaz:
`p=ρ_"hg"·g·h_"hg"`

A higany sűrűsége benne van a könyvedben, vagy keress rá arra is az interneten. `g/(cm^3)`-ben lesz valószínű megadva, azt is számold át `(kg)/m^3`-be. Utána a fenti képletből ki tudod fejezni `h_"hg"`-t, méterben lesz (mert az a SI)

Remélem, nem akadsz el, de ha igen, kérdezz.
Módosítva: 6 éve
0