Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS 9.-es FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
1104
Maga a feladat két részből áll össze, az első részét meg is tudtam csinálni, a másodikhoz kéne egy kis segítség.
1) Egy puskagolyó tömege 50 g, sebessége a kilövés pillanatában 800 m/s, a puskacső hossza 80 cm.
a) Mekkora a lövedék mozgási energiája?
b) Mekkora az átlagos gyorsító erő?
c) Ez a lövedék 40 cm mélyen fúródott bele egy közeli fába, és ott megállt. Mekkora volt a súrlódási munka?
d) Mekkora volt a fékezőerő?

Ezeket sikerült megoldanom:
a)E= 1/2m*v2=16 000 J
b)F=E/s=20 000 N
c) W=E
d) F=E/s (itt a második utat néztem, azaz a 40cm-t) 40 000 N

A második része a feladatnak, amihez szeretnék segítséget kérni:
A puskagolyót kilövő fegyver 5 kg tömegű.
a) Mekkora sebességgel rúgott hátra a puska a kilövés pillanatában?
b) Mekkora volt a puska mozgási energiája ekkor?
c) Mekkora volt a lendülete?
d) Mekkora volt a puskagolyó lendülete a kilövés pillanatában?
e) Érvényes-e a lendületmegmaradás elve a puska elsütésekor?
f) Hogyan érvényesül az energiamegmaradás elve?
g) Minek a rovására nőtt a lövedék és a puska mozgási energiája?

Előre is NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, energia, erő, 9. osztály, lendület, mozgásienergia
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Lényegében elég lenne az is, ha valaki segítene abban, hogy a puskának a sebességét hogyan lehet kiszámolni. Onnantól a többit már meg tudom oldani. Ugye v=s/t, de itt nincs megadva egyik sem, több képletet meg nem ismerek hozzá, vagy csak nem emlékszem.
0