Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkáli földfémek

Főoldal » Általános iskola » Kémia
330
Segítséget kérek.
100g kalcium tökéletesen eloxidálódik.
a.) Csökken vagy nő a tömege?
b.) Számítsd ki hány grammal változik!
(levezetés: egyenlet, számítás)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
2 Ca + O2 = 2 CaO

2*40=80 g Ca-ból 2*(40+16)=112 g CaO keletkezik.
100 g Ca-ból 100*112/80 = 140 g CaO keletkezik.

100-ról 140 g-ra változik a tömege, tehát nő.
140-100=40 g-mal nő a tömege.
2